春天就係要賞花!荔枝角公園、九龍公園 | 2021 香港花卉展覽(九龍區)

自從上次到訪過荔枝角公園之後,先發現原來香港仲有咁多有特色既公園。

今次適逢香港花卉展覽移師至各區既公園舉行,我哋就再次到訪荔枝角公園。

欣賞完荔枝角公園嘅西方園圃後,仲去埋九龍公園睇東方園圃既設計,即刻去片!

好啦!入正題,今次既荔枝角公園西方園圃係用童話世界既形式展現。現場所見雖然園圃嘅範圍不大但佈置頗用心,有唔同品種既花襯托住今年既主題花 – 杜鵑花。

除咗為期一個月既花展外,其實荔枝角公園仲有一個四季花床!

一邊係公園散步一邊欣賞唔同品種嘅花,正正可以感受一下春天嘅氣息。

欣賞完荔枝角公園既西方園圃,仲可以去埋九龍公園睇埋東方園圃。

同荔枝角公園一樣,九龍公園都係用上大量既杜鵑花做主調。

唔同嘅係九龍公園係以中式涼亭、小橋流水做主題,呈現出另一種美。如果係近日落時間到達仲可以順便欣賞埋日落~

小提示:九龍公園既花展位置係係游泳池嗰邊,係彌敦道美麗華酒店對面嘅入口進入九龍公園直行就會見到嫁啦!~

發佈評論

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳戶。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳戶。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳戶。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳戶。 登出 /  變更 )

連結到 %s