石澳!重現情人橋| 隱身石澳巷仔西餐廳|

好消息!早2年被「山竹」吹倒既石澳藍橋終於重開啦!重建後既藍橋真係好靚~
今次我哋就以去藍橋影相打卡為目的!同大家一齊出發去石澳一日遊啦!

無錯今次我哋又係坐9號巴士😂 
繼上次我哋係筲箕灣坐9號巴士去鶴嘴海岸保護區後,今次我哋又坐9號巴士,不過係去石澳! 因為我哋要去睇下重建後正式開放既藍橋 (又稱情人橋) ❤️

石澳一日遊地圖

前往石澳既交通方法非常簡單,係筲箕灣A3出口坐9號巴士到石澳總站落車就到達!

如果要好似我哋咁去石澳「情人橋」就係落車後行到迴旋處轉左( 如果去石澳泳灘就轉右),沿住石澳村路行大約15分鐘左右就到。

中途會見到石澳村休憩處,行入去就可以到達石澳泳灘!適逢沙灘重開,大家又可以落水同陽光玩遊戲啦!(謹記要保持社交距離~)

石澳泳灘

係石澳休憩處位置會見到開得好靚既花 (P.S.小心不要打擾到居民)

經過石澳休憩處後一直沿住石澳村道行多大約10 分鐘(中途要上少少斜),就會見到大海啦!!之後落樓梯就會見到以下呢一個靚景~!好正!

石澳新藍橋 (又稱「情人橋」)

之後想再行高啲,係高處回望石澳靚景亦可以好似我哋咁行埋上大頭洲。由藍橋出發都係行多10分鐘左右,就可以回望成個石澳😍😍

樓梯大約只有 3分鐘步程
登上大頭洲後回望石澳

短短15分鐘內完成既路就可以望到呢個靚景真係非常值得!

大頭洲全景

另外另外,係影片尾段有略略介紹私心推薦既一間隱身係石澳小巷既山西餐廳,餐廳位於石澳係天后古廟既附近。餐廳名叫Daphne,確實既位置係影片介紹有得睇!~快啲去睇片啦!❤️

必食炭烤Pizza!,又薄又脆!正🤤

海鮮控仲可以試埋墨汁海鮮扁意粉 (Seafood Linguine) 好好食呀 !!

——-以上絕無廣告成份,100%自費試食分享😂——–

(P.S.所以都唔着墨太多,大家有興趣黎開石澳食西餐絕對可以一試! 應該唔會失望)

石澳情人橋

Shek O Lovers Bridge
https://goo.gl/maps/TAgWJPVKvkM5MPHz8

發佈評論

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳戶。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳戶。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳戶。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳戶。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: