信芯園太陽花節 2021 |超大片太陽花海|最佳太陽花觀賞期|

開始咗啦!開始咗啦!開始咗啦!一年一度既信芯園太陽花季正式開始啦~

今年既太陽花海真係超大片超靚!聽園內姐姐講而家有至少 6 塊花田已經開咗9 成啦~

仲有新品種 – 香檳色既「傲雪」太陽花,真係又靚又高貴。

同往年先入場,然後落花田先收費唔同,今年信芯園入場時會收費$50 (已包括落花田費用)

2021 信芯園 收費

一入園我哋就行到去園嘅最入邊睇今年新引入的香檳色太陽花 「傲雪」, 一片淡淡既粉黃色太陽花真係又高貴又靚。到訪當日喺「傲雪」田旁邊仲有粉紅色既劍蘭田可以欣賞!

信芯園劍今年新引入 香檳色太陽花 「傲雪」

平時新年多數都係睇鮮紅色既劍蘭,粉紅色既真係第一次見~好靚好靚 

粉紅色劍蘭

睇完呢兩種特別顏色嘅花就係時候去睇今日嘅重頭戲 —– 超大片太陽花田!

信芯園太陽花花海

可能因為上年 7 月嚟信芯園嘅時候已經係太陽花嘅第三期花期,

所以今次一開始花季就過嚟真係覺得好靚好靚!

聽園內姐姐講,而家已經有6 塊花田開咗9成啦!

信芯園 向日葵花海

可以係香港睇到咁大範圍嘅花田真係好開心~

雖然仲有一部分既花田仲未可以落田,但係一眼望過去就睇到無盡嘅花海,真心正!

真係估唔到香港都可以望到一個咁正嘅花田。

大家睇花嘅時候一定要小心啲,千祈唔好去拉啲花同摘花呀~~~~~  珍惜珍惜!

————————–

第一期花田最佳觀賞期係4月中至5 月頭,大家趁天氣好可以去睇下。

不過都係記得保持社交距離同記得戴口罩~

————————–

前往信芯園交通方法:

元朗西鐵站對出巴士站乘坐 76K 巴士到「石湖圍」落車,

落車後過馬路沿住前往信芯園指示牌走大約 5-10 分鐘便到達

>>>>> 離開時沿原路走回青山公路新田段乘坐 76K  / 乘坐紅Van (車資$ 8) 出元朗市中心

————————–

發佈評論

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳戶。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳戶。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳戶。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳戶。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: