【大嶼山露營車】 海迎灘 BBQ 露營車|2日1夜露營車真實體驗 (1)

夏季正式開始!出去露營又熱,酒店Staycation 又去得太多有啲悶?
今次我哋就試下住外國好流行既露營車,左揀右揀最後決定去「海迎灘」

海迎灘位於大嶼山長沙,選擇佢既原因無佢哋真係好近長沙泳灘~

住得露營車就梗係想同陽光玩遊戲啦!
由海迎灘一行出去就係長沙泳灘,咁就玩完水返去訓覺再BBQ 直落都無問題。

即刻去片睇下我哋係長沙既 2日1夜玩咗咩啦~

海迎灘係位於大嶼山長沙海灘附近,由東涌去海迎灘坐的士都只係大約 HKD$ 70-90 (4個人一齊去係假日仲平過坐巴士)係東涌買哂補給之黎再坐的士入去就剛剛好啦~

就係呢一個景令我哋係眾多露營車營地中選擇左海迎灘

即使今年夏天唔能夠出外旅遊,但入到黎海迎灘,係藍天白雲、一排棕櫚樹嘅襯托之下,整個環境就好似去左海島渡假一樣。

營地總共有十架露營車,分別有2人、4人、5-6人車。

雖然營地整體面積唔算大,但由於最多都係十架露營車,即使全部爆滿都係最多 40 人使用營地,唔怕會變成人逼人,無哂渡假氣氛。

行到呢個海濱休憩區可以欣賞到長沙海灘既靚景,既適合影相打卡,又可以吹下海風曬下太陽,影出黎既畫面真係唔似係香港,好夢幻~

成個營地入面其實我哋最中意既就係呢個梳化位,除咗可以望坐海邊沙灘,仲可以坐係有遮陰位同朋友傾計,好似去左渡假,悠閑咁過一個下午。

朝早天氣可能太熱,夜晚先係出邊同朋友傾下計飲下嘢都幾Chill~

我哋夜晚係出面逗留都一陣都唔覺有超級多蚊,營地應該有噴到蚊水~

一朝早訓醒就可以係車窗望到外面既靚景,真係不得了!!

之後再係車入面煮返個靚靚早餐,拎出去對住個海食 (P.S.鐵板係自備嫁!如果想租電磁爐燒肉板都可以係接待處租借,但係就唔係圖中呢個樣既~~)

又或者乖乖地坐返係露營車出面食都好有 Feel ~

講開餐具,Check-in 時係接待處交左按金後就可以得到呢一籃餐具。入面會有張紙記錄住每款餐具有幾多份,Check-out 時記得數清楚,洗乾淨先交還呀~ 其實網上見到仲有其他廚具可以免費租借,大家可以係去之前睇下官網 ( P.S. 如果想租借鐵板燒肉就要額外俾錢啦!至於係車外用電磁爐就視乎唔同車型而定)

長沙泳灘

由海迎灘營地行出沙灘只係需要 5分鐘?(其實由露營車出黎一行過木閘就已經到達沙灘)

如果假日想避開其他人仲可以一早就行出沙灘係 接近3公里長既長沙海灘散步,之後先食早餐。享受一下早上超級寧靜既沙灘都係一個好唔錯既體驗。

潮退時更會有機會影到「天空之鏡」既靚景!!!

長沙泳灘 「天空之鏡」

詳細評價可以睇下一篇,又或者去我哋IG 睇住先~

總括嚟講,海迎灘露營車都係一個好難得嘅體驗。
不過由於佢哋得10架車,所以假日好多時要一早預約先有機會玩。

除咗海迎灘之外,其實香港仲有好多其他露營車可以試吓~ 而且仲有其他露營活動,好似近期好Hit 嘅 Glamping 咁。今個暑假就同我哋一齊 Go Wild 啦!

我哋仲會繼續去嘗試唔同嘅 Camping 活動,大家記得留意住我哋個Blog 同埋Youtube Channel ,一齊探索下夏日香港好去處!

大嶼山露營車 — 海迎灘
網站:http://welcomebeach.com.hk

發佈評論

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳戶。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳戶。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳戶。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳戶。 登出 /  變更 )

連結到 %s