〖暑假去邊好〗2022年4月!學生提早放暑假|親子、拍拖活動攻略

香港首次提早放暑假!因為疫情關係政府決定提早 3月就開始放暑假,但係今年仍然無得去旅行,主題公園又關閉,令暑假活動選擇變得好少。我哋搜羅咗幾樣暑假可以玩嘅活動,希望大小朋友係抗疫之餘都可以開開心心放暑假。

1.公園野餐

3月正好是香港的花季,各大公園的花都在盛放。選一個藍天白雲的日子,帶上零食、帳幕,去公園的大草地野餐可能是一個最好的選擇!

野餐好去處 – 西九文化區(藝術公園)

野餐好去處 – 添馬公園大草地

野餐好去處 – 佐敦谷公園

原址為佐敦谷堆填區。公園佔地約6.3公頃。園內最具特色的設施,是具國際水平的遙控模型賽車場,適合舉行模型車大型賽事。

佐敦谷公園
佐敦谷公園

野餐好去處 – 啓德跑道公園

啓德跑道公園
啓德

去野餐當然要帶食物!如果想特別一點,亦可以選擇大熱的外賣下午茶,另外亦有很多餐廳推出外賣套餐。在戶外呼吸新鮮空氣、享用美食,影相打卡,渡過一個悠閑的下午吧!

Klook.com

2. 露營 Glamping

雖然香港的3月通常潮濕多雨,並不是前往露營的最好時機。但隨著豪華露營、收費營地的興起,露營再不是「麻煩」的代名詞!網上輕輕鬆鬆訂一個營地,就可以隨時出發!有的營地更包含一日三餐的安排,真的可以兩手空空去露營!

戶外露營車推介

收費營地推介

〖香港露營〗豪華露營車、星空營、車中泊|最新收費營地資訊(2022 持續更新!)

相信過去一年大家都去咗唔同嘅酒店Staycation,開始覺得無新意。係正式踏入暑假之前,我哋搜羅咗香港唔同嘅露營地點,有沙灘露營車、觀星營、帆船營、甚至係近期好熱門嘅車中泊。希望大家都可以係夏天舒舒服服去Glamping。

Klook.com

3.行山郊遊

香港的山眾多,有輕鬆易走的,亦有艱辛抖斜的。相信在港本地遊2年的香港人,多多少少都會行過一兩座山。雖然現在行山的過程都要帶上口罩,但香港仍有不少郊遊路線適合輕輕鬆鬆到戶外走個圈。

郊遊路線推薦 – 城門水塘

郊遊路線推薦 – 山頂盧吉道

〖太平山山頂〗香港人的後花園| 山頂歐式庭院野餐|山頂花園、盧吉道觀景台、西高山、山頂纜車🚠

香港太平山山頂一直是香港人的後花園,從中環坐小巴、巴士,甚至山頂纜車*均可到達。由繁華的中上環到達山頂廣場都只 …

Continue reading 〖太平山山頂〗香港人的後花園| 山頂歐式庭院野餐|山頂花園、盧吉道觀景台、西高山、山頂纜車🚠

郊遊路線推薦 – 河背水塘

河背水塘

〖河背水塘〗輕鬆打卡 S型水壩|偽日本竹林影相 – 河背水塘家樂徑(附詳細行山路線)

河背水塘係香港面積最細既灌概水塘亦係香港少有既擁有 S型堤壩既水塘。圍繞水塘走一圈只係要1小時路程而且環塘既路 …

Continue reading 〖河背水塘〗輕鬆打卡 S型水壩|偽日本竹林影相 – 河背水塘家樂徑(附詳細行山路線)

更多暑假活動稍後繼續更新!大家記得暑假出外「抖抖氣」之餘,亦要做好個人防疫措施。保持身體健康,先可以繼續出外玩!

❤️更多最新「香港好去處」文章:

>> 〖香港離島〗不一樣的南丫島行程 – 2大水清沙幼隱世沙灘
>> 〖香港南極〗探索香港最南端 – 蒲台島
>> 〖西貢深涌〗水浪窩往深涌草原 – 3小時輕鬆易行郊遊路線
>> 〖千島湖清景台〗3小時行山路線飽覽大欖涌千島湖美景
>> 〖烏溪沙〗泥涌石灘 – 輕鬆前往「天空之鏡」!2大無敵海景石灘
>> 〖香港機場島〗飛機維修區睇日出日落 、飛機升降|香港國際機場古窯公園

發表留言