〖香港|大埔〗2022中秋「圓」宇宙 – 大埔海濱公園|漫步星際影相打卡、賞月好去處(附前往路線)

今年秋比過去幾年特別有氣氛,除了早前介紹過的元朗大橋街市東涌海濱長廊外,康文署旗下的多個公園亦換上花燈佈置。其中最吸引的就是大埔海濱公園內的星空宇宙燈飾。在大埔回歸塔前的星空燈飾倒影在水面上,令人有種置身於宇宙的感覺,如果中秋當天配上圓月一定更有氣氛。

大埔海濱公園的中秋綵燈展於公園內的水池、草地、香港回歸紀念塔等特色景點設置大型走馬燈,以許願紙鶴、紙船、孔明燈、康文署吉祥物「活力仔」及「思文喵」為造型等綵燈,寓意人月兩團圓。

大埔海濱公園
展出日期:2022年9月7至12日
亮燈時間:下午6時30分至夜晚11時 

前往大埔海濱公園

乘巴士到大埔中心巴士總站,步行大約30分鐘前往大埔海濱公園(可先於大埔超級城食晚飯再散步前往欣賞燈飾)

影片分享

❤️支持下我哋繼續發掘「香港好去處」❤️
記得訂閱呀!!

Youtube Channel : We4 Travel 一起旅遊

👉🏻〖延伸閱讀〗東涌海濱長廊|2022 中秋影相打卡新景點
👉🏻〖延伸閱讀〗中秋影相打卡、賞月好去處|大橋街市、中環街市、大埔白鷺湖

❤️ 更多最新「香港好去處」文章:

👉🏻 〖山頂〗2022 全新山頂纜車重開|影相打卡位推介|山頂好去處
👉🏻 〖梅窩・遊〗隱世塘畔Cafe – The Hideout、銀鑛灣瀑布、沙灘賞日落
👉🏻 〖香港露營〗豪華冷氣露營地、星空營、露營車推薦|親身體驗
👉🏻 〖香港迪士尼〗2022 煙花全攻略!「迪士尼星夢光影之旅」
👉🏻 〖西貢住宿〗入住西貢海景露台房(穿梭巴士/房間介紹/附近餐廳)
👉🏻 〖西貢深涌〗水浪窩往深涌草原 – 3小時輕鬆易行郊遊路線
👉🏻 〖烏溪沙〗泥涌石灘 – 輕鬆前往「天空之鏡」!2大無敵海景石灘
👉🏻 〖香港秘景〗馬灣隱世沙灘|大嶺頭郊遊徑 – 飽覽青馬大橋靚景|日落好去處

發表留言