〖日本|紅葉〗日本開關!2022紅葉期預測|北海道、東京、大阪 追楓資訊(持續更新)

日本開關啦!日本開關啦!今年可以去日本睇紅葉同滑雪啦!準備買機票訂酒店既同時,記得留意 2022 日本紅葉預測,睇下應該請假去日本邊度好。

日本首相岸田文雄在紐約舉行記者會,宣佈10月11日起進一步放寬邊境防疫措施,包括恢復個人免簽證自由行,同時取消入境人數限制。岸田文雄期望利用近期日元貶值的影響,通過增加入境旅客的人數振興經濟。(資料來源:有線新聞)

2022 日本紅葉預測

最後更新:2022.09.01(圖片來源:Japan Meteorological Corporation)

日本各地的觀賞紅葉最佳時期大約由十月尾開始,直至到十二月中進入冬天後結束。北海道地區是日本最快轉冷的地區,同時亦時最早能看見紅葉的地方。

日本各地區最佳賞楓時期

以下是日本各地區在2022年的最佳賞楓時間及地點,大家可以襯香港放寛入境措施還未實施時作好準備,以便到時候立即訂機票去旅行!

最後更新:2022.09.01(圖片來源:Japan Meteorological Corporation)

更多日本旅遊資訊/日本自由行遊記稍後更新~

❤️ 更多最新「香港好去處」文章:

👉🏻 〖山頂〗2022 全新山頂纜車重開|影相打卡位推介|山頂好去處
👉🏻 〖梅窩・遊〗隱世塘畔Cafe – The Hideout、銀鑛灣瀑布、沙灘賞日落
👉🏻 〖香港露營〗豪華冷氣露營地、星空營、露營車推薦|親身體驗
👉🏻 〖香港迪士尼〗2022 煙花全攻略!「迪士尼星夢光影之旅」
👉🏻 〖西貢住宿〗入住西貢海景露台房(穿梭巴士/房間介紹/附近餐廳)
👉🏻 〖西貢深涌〗水浪窩往深涌草原 – 3小時輕鬆易行郊遊路線
👉🏻 〖烏溪沙〗泥涌石灘 – 輕鬆前往「天空之鏡」!2大無敵海景石灘
👉🏻 〖香港秘景〗馬灣隱世沙灘|大嶺頭郊遊徑 – 飽覽青馬大橋靚景|日落好去處

發表留言