〖香港郊遊〗流水響水塘(路線圖文分享) – 森林中的天空之鏡 、落羽松步道

終於出發前往一直想去,但總是因各種原因延遲出發的流水響水塘!這次我們沒有走完整個流水響郊遊徑,只係簡簡單單圍水塘走一圈,再到水塘對岸的野餐地點就停低休息,欣賞美景,之後就原路回程。

首先我們係粉嶺火車站 C出口對開的小巴總站,乘坐 52B 專線小巴 – 在流水響站下車。如果不清楚落車的地點,可以在上車的時候禮貌地請司機到達流水響站提醒下車。

(見到第一個八仙嶺郊野公園嘅路標就可以準備下車,第二個八仙嶺郊野公園路標見下圖)

這個迴旋處是落車地點,同時是回程時小巴上客的地方。(詳細交通路線見文末)

落車後就開始我哋今日嘅行程!首先依住指示轉右往流水響水塘。之後沿住一直行都係好平坦嘅路,上下斜嘅坡度好細。大約行左 15分鐘左右就會見到流水響郊遊徑既入口。

我哋今次就唔上山所以就選擇左直行圍住水塘行下。沿住郊遊徑一直行多 5分鐘左右就會見到流水橋,見到呢條橋就即係就嚟到達目的地啦!

沿途都可以望到對岸既景色,綠草如茵景色真係好似去左外國咁!

到達目的地後,映入眼簾的就是兩旁十數棵落羽松,形成一條落羽松大道~絕對是一個理想的影相打卡位。(12月尾-1月的時候這裡會變成一條美美的落羽松金黃大道)

之後沿住水塘慢慢行,係無風既時候可以好清晰咁望到對岸既倒影!
係一片樹林區之中有如此平靜既水塘景色,難怪這裡會被稱為「森林中的天空之鏡」 。

欣賞完景色我哋就沿路落返去坐落車地點坐小巴回到粉嶺火車站,
不過由於抵達既時候已經見到好多人係八仙嶺郊野公園嘅路標下面等小巴。
我哋就決定轉左往鶴藪水塘方向行多 15分鐘去到鶴藪村既小巴總站坐 52B小巴出去。

沿途都係平緩既下斜路,經過鶴藪停車場之後轉右行直到見到鶴藪亭轉右入鶴藪村,小巴站就係係村口位置。

流水響郊遊徑
路線簡介

由小巴站到水塘落羽松路只係 25 分鐘左右,如果只係簡單影下相就來回只需 1 小時!呢條懶人路線真係好適合快閃郊遊半日遊,景色好似去左外國既湖邊咁靚。如果唔大風既時候坐係水塘邊望住靚靚水塘倒影野餐都係一個好適合一家大細嘅活動。

前往流水響交通路線:

去程: 於粉嶺火車站C出口對面小巴總站,乘坐52B專線小巴 (流水響- 迴旋處下車)

下車後沿指示牌走 15分鐘到達流水響郊遊徑 入口,
再直行多 10分鐘左右到達流水響水塘

回程:原路回程,於下車地點附近排隊上小巴 52B回粉嶺火車站 / 於下車地點再步行多 15 分鐘到鶴藪村總站上車 (假日比較多人,總站會比較客容易上車)

影片分享

❤️支持下我哋繼續發掘「香港好去處」❤️
記得訂閱呀!!

Youtube Channel : We4 Travel 一起旅遊

👉🏻〖延伸閱讀〗香港紅葉、落羽松情報|香港秋天好去處

❤️ 更多最新「香港好去處」文章:

👉🏻 〖梅窩・遊〗隱世塘畔Cafe – The Hideout、銀鑛灣瀑布、沙灘賞日落
👉🏻 〖香港露營〗豪華冷氣露營地、星空營、露營車推薦|親身體驗
👉🏻 〖香港迪士尼〗2022 煙花全攻略!「迪士尼星夢光影之旅」
👉🏻 〖西貢住宿〗入住西貢海景露台房(穿梭巴士/房間介紹/附近餐廳)
👉🏻 〖香港離島〗不一樣的南丫島行程 – 2大水清沙幼隱世沙灘
👉🏻 〖西貢深涌〗水浪窩往深涌草原 – 3小時輕鬆易行郊遊路線
👉🏻 〖烏溪沙〗泥涌石灘 – 輕鬆前往「天空之鏡」!2大無敵海景石灘
👉🏻 〖香港機場島〗飛機維修區睇日出日落 、飛機升降|香港國際機場古窯公園

發表留言